«Коли говоримо про те, що слід класти до великоднього кошику і приносити до храму на освячення, то потрібно, перш за все, розуміти, що освячене в цей день повинне складати основу святкового обіднього столу.
Найперше кладемо у кошик паску - це здобний хліб, який є обов’язковим символічним атрибутом свята Пасхи. Також повинно бути у кошику м’ясо, бо й у молитві перед освяченням священик промовляє «Споглянь, Господи Ісусе Христе, Боже наш... й на всі інші страви м’ясні, благослови і освяти їх». Також в іншій молитві священик просить у Бога благословити «сир, масло, молоко, яйця й іншу поживу».
Загалом же Пасха Торжество торжеств і Свято свят - цього дня ніхто не повинен сумувати, а святковий родинний обід якраз додає нам настрою. І власне Церква благословляє все те, що заборонено було їсти впродовж тривалого Великого посту.
Щоправда, тут варто зробити одну заувагу. Українці славляться своєю гостинністю і, зазвичай, готують дуже багато наїдків. І тому дуже часто можна побачити, як люди приносять на освячення спиртні напої, різні обідні страви і навіть столові прибори, якими споживатимуть їжу за святковим столом. Цього, звісно, робити не потрібно.
Очевидно, що у кожній родині є свої традиції, і якогось еталонного кошика мабуть бути не може, тут головне - поміркованість. Слід не забувати, що все принесене у кошику благословляється й освячується, а тому його повинно бути рівно стільки, щоб потім люди не змушені були викидати зіпсовані рештки», - зазначив Митрополит Димитрій.